Fa poc vaig trobar-me amb una antiga matrícula d’automòbil de Tàrrega, de principis del segle XX. Es tracta d’una peça difícil de trobar i poc comuna. Les primeres matrícules d’automòbils a l’estat espanyol, van ser municipals, (igual que les dels carros i de les bicicletes), i van circular des de l’any 1901 fins l’any 1907, en que es van anular per un decret del govern, per tal d’unificar-les, passar-les a provincials, i així treure dels municipis una font de finançament local.
Més tard l’any 2000, sota l’etapa unificadora dels dos governs Aznar, les matrícules dels vehicles es van tornar a unificar per passar a ser estatals amb numeració única. Tota una declaració ideològica i de principis, molt en línia amb el centralisme del PP.
A diferència de les matrícules municipals dels carros i de les bicicletes, que van circular fins els anys 1970, aquesta matrícula d’automòbil destaca per l’acurat disseny i l’estil elegant de caire modernista de la seva composició. L’automòbil fou un fenomen extraordinari i mític, als inicis del segle XX. El seu impacte social i econòmic a la societat del 1900 fou impressionant, i com molt bé relata Alessandro Baricco a la seva novel·la “Questa storia”, l’automòbil va ser la metàfora de la humanitat del segle XX, amb tots els seus components mítics de velocitat, mecànica i modernitat.
“Il romanzo racconta la vita di Ultimo Parri, che il lettore incontra bambino in una campagna del Nord Italia all’inizio del Novecento e segue in luoghi e vicende diversi fino agli anni Sessanta. Il destino di Ultimo si svolge e si compie all’interno di una narrazione a più voci. La compongono il rumoroso arrivo delle prime automobili, la passione per i motori e per le gare, un singolare rapporto padre-figlio, atroci scorci della Grande Guerra, una storia d’amore che non inizia e non finisce e si alimenta di segni e di tracce. Il romanzo, che utilizza registri stilistici diversi, è percorso da un senso di sospensione, stupefazione e sgomento”. (“Questa storia” Alessandro Baricco. Fandango Libri 2005.)
M’agrada imaginar com haguessin evolucionat les matrícules dels automòbils si avui cada municipi continués amb el seu disseny i format, sense ingerències forànies.
Certament els efectes de les mentalitats unificadores i uniformistes, son devastadors per a la creativitat i la originalitat.
Jaume Ramon Solé
Publicat a LONDARí, el setembre de 2013.