Una portalada gòtica perduda a Tàrrega.

El conjunt arquitectònic del Palau dels Marquesos de la Floresta, estava format fins a l’any 1940 de dos edificis de gran valor històric i artístic. L’edifici civil del Palau, que tots coneixem, i la capella del Corpus Christi que va ser enderrocada l’any 1940.

Capella dels Ardèvol dita del Corpus Christi, i de la Sagrada Família (S. XIII),  enderrocada l’any 1940. (Fotografia: Lluís Marià Vidal.  Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya).

Capella dels Ardèvol dita del Corpus Christi, i de la Sagrada Família (S. XIII), enderrocada l’any 1940. (Fotografia: Lluís Marià Vidal. Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya).

De la capella se’n van conservar els elements de més valor arquitectònic: el finestral gòtic i la seva portalada, que es van dipositar en un tancat del Cementiri Municipal, fins que als anys 80, el finestral gòtic va ser alçat de nou al passeig dels xipresos dalt del Parc de Sant Eloi. En canvi la portalada va desaparèixer, i ningú mai més, n’ha sabut donar raó, un membre de la brigada d’obres municipal em va dir que a finals dels anys 1960, la portalada romànica encara era al cementiri. També és desconegut l’indret on van anar a parar les precioses gàrgoles que completaven el conjunt.

Per tant, targarins i amants de l’art de tota mena, si algun dia voltant pel món, us trobeu una arcada de mig punt, de dimensions considerables, i un pèl escantonada per la part superior dreta del guardapols, feu-li una foto amb el mòbil i si es tracta de la mateixa, potser la podrem recuperar.

El Palau dels Marquesos de la Floresta, i la capella annexa, en una postal de principis del Segle XX.

El Palau dels Marquesos de la Floresta, i la capella annexa, en una postal de principis del Segle XX.

Jaume Ramon i Solé.

Publicat a Londarí del desembre del 2013

Deixa un comentari