La Tàrrega de la postguerra. L’assassinat d’en Magí Puigfarregut. (3)

Un episodi tràgic de la violència i de la repressió a la Tàrrega de la postguerra fou l’assassinat d’en Magí Puigfarregut Prats, anomenat “El Flaires”.

En Magí Puigfarregut als 20 anys.

En Magi Puigfarregut era un ciutadà actiu i popular entre el món cultural targarí dels anys 20. Havia nascut el 14 de desembre de 1892 al carrer de la Pujada del Castell número 28 de Tàrrega. L’any 1924 és elegit president de la popular  Societat Coral “La Lira Tarregense”, creada a Tàrrega l’any 1885 i vinculada als obreristes Cors de Clavé, que sota el lema “Progrés, Amor i Virtut”, treballaven per elevar la cultura dels treballadors mitjançant la música i el cant. El 1925 en Magí Puigfarregut és aclamat pels coristes reunits a Lleida,  als Camps Elisis, per la seva intervenció proposant aixecar un monument a Anselm Clavé en aquell indret.

La societat coral “La Lira tarregense”, anys 1920.

El 1928 s’integra com a vocal a la Junta de la Societat Recreativa “La Unió”,(situada al Carrer Alonso), i l’any 1930 és membre del Consell Directiu de la formació política “Unió Republicana” juntament amb els targarins Samuel Pereña, Miquel Escolies, Josep Devant, Pere Grau i Francisco Moreu. 

Segell de la Societat Recreativa republicana “La Unió”.

El 6 d’octubre del 1934, va ser un dels ciutadans targarins, que fou detingut i posat a disposició de l’autoritat militar de Lleida per la proclamació de l’Estat Català, i que va comportar presó per a ell i altres ciutadans, així com per a tots els regidors d’esquerres de l’Ajuntament de Tàrrega. El mes de desembre del 1934 fou alliberat provisionalment, i al judici celebrat el gener de 1936 se li demanà un any de presó i finalment fou absolt.

Amb l’esclat de la guerra civil, és elegit regidor de l’Ajuntament de Tàrrega per Esquerra Republicana de Catalunya, i exerceix el seu càrrec des de l’octubre de 1936 fins a l’agost de 1937. Amb tot, segueix representant al seu partit a l’Ajuntament en moltes sessions i, fins i tot és un dels sis regidors que signen l’acta del darrer ple de l’Ajuntament de la República a finals de l’any 1938.

Amb l’ocupació de Catalunya, marxa cap a Barcelona, on és detingut i empresonat per les autoritats franquistes a Montjuïc. No se li troben càrrecs i és alliberat. Retorna a Tàrrega, i s’està en una cabana de la família a la partida de Vallmajor. En plena temporada de segar i de batre, un antic amic seu, el denuncia a la Guàrdia Civil que el deté el dia 20 de juliol de 1941. És conduït a cops fins la presó de Tàrrega situada als baixos de l’Ajuntament. Durant tot el dia 21, els veïns de les cases properes a l’Ajuntament senten els cops i el crits que surten de l’Ajuntament, fruit de les tortures que infringeixen a en Magi Puigfarregut. L’endemà el dia 22 s’avisa a la família de que en Magi Puigfarregut s’ha penjat i és mort.

Segell de la Societat Coral “La Lira Tarregense”.

Els familiars van al dipòsit de cadàvers de l’Hospital, i veuen que el cos del Magi Puigfarregut ha estat colpejat i té els ossos trencats. Demanen al rector, mossèn Jaume Serra, que escolti als testimonis de la pallissa, i que comprovi que el Magí no s’ha suïcidat i que ha estat mort a cops. Volen que se celebri un enterrament catòlic i que sigui enterrat al recinte sagrat del cementiri. Malgrat la tradició cristiana de la seva família i del mateix Magi Puigfarregut, el rector no atén a raons, tampoc ningú mou un dit, i és enterrat al recinte civil del cementiri de Tàrrega.

L’acta de defunció explica que mor al dipòsit municipal als 48 anys, que vivia als afores i que era solter. La causa de la mort: asfixia i congestió cerebral segons l’autòpsia. A les observacions hi diu: “Esta inscripción se practica en virtud de lo acordado en diligencias sumariales instruidas en este Juzgado a consecuencia del suicidio del interfecto”.

Què va passar a la presó de la Plaça Major, aquells dos dies de juliol de 1941?. Qui va portar la veu cantant durant la detenció, tortura i mort d’en Magi Puigfarregut?. Perquè es van acarnissar amb ell?. Perquè el volien mort?. Perquè dos anys i mig després de finalitzada la guerra i d’haver-se consolidat el règim franquista, succeeix un fet com aquest?. Perquè no se’l va lliurar de forma immediata a la justicia politico-militar del règim?

Alguns dels regidors franquistes de l’Ajuntament de Tàrrega el 1941, havien conviscut i treballat al costat del Magí abans de la guerra, ja fos a les comissions d’organització de les festes majors, així com en altres esdeveniments culturals, festius i socials. Alguns li havien d’estar agraïts, perquè, tant ell personalment, com el seu partit d’ERC, van intercedir favorablement per ells, durant la guerra o en els pitjors moments de violència incontrolada a la reraguarda.

Potser en Magi Puigfarregut sabia determinades coses, i la seva inoportuna presència feia perillar la posició política de determinades persones?. Potser als fets d’octubre de 1934, hi van participar persones que ara es declaraven franquistes i falangistes de tota la vida?.

Es diu que, durant aquests dies de juliol, l’alcalde i alguns regidors eren fora ciutat, de vacances o al camp vetllant per les feines de segar i batre a les seves propietats. Que els falangistes més radicals van actuar incontroladament… Mai sabrem tota la veritat, però cal que la memòria del que va passar no s’oblidi i sigui present per sempre en la nostra memòria col.lectiva..

Valgui aquest escrit de record i d’homenatge, per a aquelles entitats culturals i republicanes de la Tàrrega d’abans de la guerra, com la coral de “La Lira” o la societat “La Unió”, que el franquisme va prohibir fins fer-les desaparèixer del record i de la memòria col·lectiva. Amb l’assassinat d’en Magí Puigfarregut, també se suprimia una part important del llegat històric i cultural de Tàrrega.

Jaume Ramon Solé.

Publicat a la Nova Tàrrega del 3 de maig de 2019.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s