Els bombardejos de la Legió Còndor a Tàrrega. Una normalitat alterada. (3)

L’estabilització del front de guerra a la línia del Segre i els bombardejos sobre les poblacions properes a principis d’abril del 1938, van obligar al XVIII Cos d’Exèrcit Republicà (CE) i al conjunt de l’Exèrcit de l’Est (EE), a realitzar una profunda reorganització.


Carta signada pel Tinent Coronel en Cap, José del Barrio per la inauguració de les Escoles de Capacitació del XVIII Cos d’Exèrcit situades a d’edifici dels Escolapis. 30 de setembre de 1938. (Arxiu Comarcal de l’Urgell).

A Tàrrega, el Cos d’Exèrcit hi tindrà el Tribunal Permanent Militar, la Direcció dels serveis de veterinària, el parc mòbil d’artilleria, l’Hospital de Sang, l’Escola del CENU, els Dipòsits d’explotació, dues fàbriques de farines, els sortidors de gasoil, els dipòsits d’intendència, les essències i greixos, la recuperació del personal, els serveis de depuració i cloració d’aigües, les Agrupacions d’automòbils, la Banda de Música, els Tallers mòbils, el Centre d’instrucció d’oficials i comissaris, els Dipòsits de benzina, l’Hospital Quirúrgic de 2ª urgència amb dos equips quirúrgics al Mas de Colom i  la clínica antipalúdica al mateix indret amb dos-cents vint-i-quatre llits. (1).

A Santa Maria de Montmagastrell s’hi estableix el Quarter General del XVIII Cos d’Exèrcit a les ordres del Tinent Coronel en Cap, en José del Barrio Navarro, que té sota les seves ordres un exèrcit de 160.000 soldats que s’han d’alimentar, cuidar, armar i vestir.


Acord del trasllat de la Delegació de la Vegueria de Lleida del Departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya a Tàrrega. 2 de novembre del 1938. (Arxiu Comarcal de l’Urgell).

En la vessant civil, les delegacions territorials de la Vegueria de Lleida de la Generalitat de Catalunya, s’ubiquen a Cervera i a Tàrrega. La del “Departament d’Economia” és la que s’estableix a la nostra ciutat. També s’hi estableix el Comitè d’Ajut als Refugiats i del Socors Roig Internacional.

Document de correspondència del Socors Roig. El document es trobava entre els certificats de defunció de l’Hospital de Mas de Colom.

El bombardeig del 5 d’abril impulsa la construcció de refugis a tots els barris de Tàrrega, essent el més important el del Pati. També se’n construeixen a la Plaça dels Escolapis, a l’Estació de Tren, i s’adequa com a refugi el Pou del Gel, amb entrada pel carrer Buenos Aires. També s’utilitzen com a refugis, els cups i cellers del casc antic de Tàrrega, entre ells el de l’Ajuntament.

La Junta de Defensa Pasiva pren la iniciativa de la construcció dels refugis i es crea un impost sobre el comerç i la indústria per financiar-los. També agafa el comandament del Cos de Bombers i vetlla pel manteniment i cura dels sistemes de defensa, de l’equip de vigies situats a l’entorn de la ciutat o de la neteja dels refugis com llegim a la carta del 18 d’agost que adreça a l’Ajuntament i diu que:  “sus demani volguesiu distraure el personal i ordenarli la limpieza dels refugis per trobarse amb un estat verdaderament llastimós”.


Encapçalament del paper carta del PSUC, situat als locals de la “Alianza” a l’Avinguda de Catalunya. 1938. (Arxiu Comarcal de l’Urgell).

S’obliga als bars a tancar a les déu de la nit. La ordre afecta tant als locals incautats com ara l’antic Ateneu, que ara és la seu de la Unió Republicana, o l’Aliança que ara és la seu del PSUC i de la “Unión de Hermanos Proletarios”, així com a la resta de cafeteries que ja s’han adaptat als nous temps revolucionaris i duen noms tan suggestius com el Bar Kropotkine, el Cafè Carles Marx, la Casa del Poble de la UGT, o els més clàssics com la Taberna Martí, la Taberna Baró o el Cafè Enric Angels.


N
omenament dels nous representants a l’Ajuntament per Esquerra Republicana de Catalunya. 19 d’abril del 1938. Molts d’ells, com molts d’altres, mereixen un capítol apart de reconeixement, per la brutal repressió que patiren després de la guerra. (Arxiu Comarcal de l’Urgell).

Els partits polítics es reorganitzen. Després de la dispersió de càrrecs i responsables ocasionat pel bombardeig, el 16 d’abril es nomenen nous responsables de la “Cooperativa Industrial Farineres Reunides” de la U.H.P. (Unión de Hermanos Proletarios), vinculada al PSUC. Esquerra Republicana nomena els seus representants a l’Ajuntament el dia 19 d’abril. I dies més tard, en el Plenari Municipal, es produeix una forta polèmica, quan la CNT manté com a conseller de l’Ajuntament un regidor que havia desaparegut de la ciutat durant setmanes a causa dels bombardejos.

Mentrestant Tàrrega és una ciutat en guerra, on tot gira al voltant del gran contingent de soldats, vehicles i maquinària que malden per mantenir estable el Front del Segre, des del qual, constantment, cada dia i cada de nit, durant nou mesos, hi arriba , més o menys intensament, el so de les explosions del foc amic i enemic. El canó d’artilleria més potent de l’exèrcit franquista se’l coneix com “La loca”, i el de l’exèrcit republicà és conegut com “El abuelo”.

El proper atac aeri de la Legió Còndor sobre Tàrrega, no serà fins el dia 5 d’octubre a la Canaleta i a Altet, en que varis avions, després de donar uns tombs per l’entorn, bombardegen i maten les mules del Millo i el fereixen greument.

El comandament militar de Tàrrega ocupa part de l’edifici on l’Orfeó Nova Târrega on la Societat Ateneu hi tenia la seva seu, que ara es troba en mans de la Unió Republicana. Aquesta situació provoca un greu incident, del qual en parlarem en el proper escrit.

Jaume Ramon Solé.

Article publicat a la Nova Tàrrega del 14 de desmebre de 2018.

  1. “La presència militar a l’Urgell durant la guerra civil espanyola: L’escola d’oficials i comissaris de Tàrrega”. URTX. Francesc Closa Salinas URTX Revista Cultural de l’Urgell. ISSN 1130-0574, Nº 29, 2015, págs. 105-120


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s