El pati de Tàrrega, història d’un espai urbà. El Monument a Carnicer. (15)

El 17 de març de 1955 es complia el centenari de la mort del gran mestre i compositor targarí en Ramon Carnicer i Batlle.


Dibuix del monument a Ramon Carnicer reproduït a l’article “El monumento a Carnicer” de Ramon Novell a la “Nueva Tàrrega” del 10 de setembre de 1955.

La ciutat de Tàrrega es va preparar per a recordar l’esdeveniment. La peça central del homenatge era l’escultura i el monument que es posaria en un indret central del Pati. La comissió organitzadora del Centenari va organitzar el diumenge dia 28 d’agost una Conferència Concert Pro-Monument a Ramon Carnicer a l’Ateneu de Tàrrega, on intervingué l’acadèmic i musicòleg Josep Subirà i altres personalitats de la música i de la cultura targarines. L’”Orfeó Nova Tàrrega” i la “Orquesta Tarregense” van oferir un concert amb peces de Mozart i de Carnicer, entre elles la “Novena Vella” amb els solistes Rosa Mateu i Josep Balcells.


Acte Pro-Monument a Ramon Carnicer a l’Ateneu de Tàrrega del 28 d’agost de 1955. A la imatge el musicòleg Josep Subirà, i els membres de la organització del Centenari: en Ramon Novell, en Fermí Cucurull, el Mestre Serra i en Tomàs Briansó (Arxiu Comarcal de l’Urgell)

El monument s’encarregà al conegut escultor Carles Anadon, (autor de la rèplica de la Creu del Pati), amb un basament de pedra motllurat, al centre del qual hi ha un medalló de bronze amb la cara del compositor, i com a coronament del bloc, dues figueres infantils en marbre que simbolitzen l’art i la glòria. El monument es va situar dins un parterre del Pati mirant cap a migdia, al pas del carrer del carme cap al raval del Carme.


Inauguració del Monument a Ramon Carnicer al Pati de Tàrrega, el 12 d’octubre de 1955. La senyera i els cantaires de l’Orfeó Nova Tàrrega fan l’ofrena floral i passen pel davant del monument. de Carles Anadon. (Arxiu Comarcal de l’Urgell)

Inicialment els actes d’inauguració del monument havien de coincidir amb la festa major de setembre. Però l’ajuntament i els organitzadors van creure oportú traslladar-ho al 12 d’octubre, “Fiesta de la Hispanidad”, per la vinculació de Ramon Carnicer amb hispanoamérica en ser el compositor de la música de l’Himne Nacional de Xile.  

Edició del 1910 de l’Himne Nacional de Xile amb música de Ramon Carnicer.

Arribat el dia es va inaugurar el monument i una placa a la seva casa nadiua a l’anomenada Placeta de l’Oli, al carrer de Sant Joan. Les entitats targarines van fer una ofrena floral al monument al Pati i una delegació del Consolat de Xile a Barcelona va participar en l’acte. Com a colofó dels actes, a l’Ateneu es va interpretar un programa musical a càrrec de la Orquesta Femenina de Barcelona “Isabel de La Calle”.


L’alcalde de Tàrrega, el Cònsol General de Xile a Barcelona Salvador Pubill i l’Orfeó Català de Santiago de Xile, en l’acte d’inauguració de la remodelació del Monument a Ramon Carnicer a la Plaça del Carme. (Nova Tàrrega, Fotografia J. Solé. 13 d’octubre de 1990).

Amb la eliminació dels parterres del Pati el 1981, el monument va ser traslladat al costat de les escales del carrer del Carme. Finalment dins dels actes del Bicentenari del naixement de Ramon Carnicer, el diumenge 7 d’octubre del 1990, el monument fou ubicat de nou on es troba actualment, en un acte que va comptar amb la presència de l’Orfeó Català de Santiago de Xile el qual va interpretar l’Himne Nacional de Xile musicat per en Ramon Carnicer.

Jaume Ramon Solé.

Publicat a la Nova Tàrrega del 19 d’octubre del 2018.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s