El pati de Tàrrega, història d’un espai urbà. Els pavellons d’oficials del Pati. (13)

Un cop construït el quarter de cavalleria a peu de la muralla anomenada del Pati o del Carme, quedava per resoldre el problema de l’allotjament dels oficials, que sempre ho feien en cases particulars. El problema es va agreujar a mitjans del segle XVIII quan, durant més d’un any, s’hagué d’allotjar un esquadró del regiment de dragons de Lusitania, amb més de 30 oficials.

Foto 1 Planol 1761.jpg

Plànol del Pavelló d’Oficials del Pati de l’any 1761: “Plano de una casa que se propone para alojamiento de los oficiales correspondientes a un esquadron de cavalleria en la Villa de Tarraga” “Arxiu Comarcal de l’Urgell”.

Ja feia temps que es parlava de construir uns pavellons o cases per a oficials. El 1761 s’aconsegueix el vist i plau del rei i l’Ajuntament proposa de construir-los a l’altra part del quarter al costat del camí ral de Barcelona.  Son dos edificis de bona factura, sòlids i ben fets que costen una fortuna als targarins i que s’acaben cap a l’any 1779.

Pati i Raval del Carme.jpeg

El carrer del Carme, el Pati i el Raval del Carme fotografiats des del Campanar. Es veu clarament l’estructura antiga del Raval i el pavelló de l’esquerra encara tot sencer, abans del seu enderrocament per a la modificació del traçat de la carretera. 1940-45. (Fotografia Calafell, cedida per la família Palou-Català)

Com sol passar, els pavellons gairebé mai van ser utilitzats per a allotjament dels oficials, i a partir de 1790 l’Ajuntament els cedeix a la Societat d’Amics del País que hi posa fàbriques i lloga els pisos a tercers. A principis i mitjans del segle XIX, durant la guerra del francès i les guerres carlines, els pavellons tornen a tenir usos militars, i més tard es transformen en escoles i habitatges per als mestres. Finalment l’any 1869 els edificis passen a mans privades i en un d’ells, al de cal Paradera, anys més tard s’hi escriu una curiosa pàgina de la història de Tàrrega, que en Joaquim Capdevila i Capdevila ens conta en el seu magnífic estudi “Tàrrega (1898-1923) societat, política i imaginari”:

“En Joan Paradera i Vilalta coneix al poeta Joan Maragall mitjançant el seu cunyat, el també poeta modernista en Josep Soler i Miquel de les Borges Blanques. La seva admiració per Maragall el porta a fer decorar la seva casa del Pavelló del Pati, “a en Josep Güell diversos motius inspirats en l’obra del poeta: a la gran vidriera d’entrada, en els seus amplis plafons decoratius amb una escena de Nausica, i en tot un seguit de petits plafons emmarcats en en fusta que fan una sanefa amb La sardana, La vaca cega, El comte Arnau , i d’altres títols del repertori maragallià. Prova d’aquesta amistat entre Joan Paradera i Joan Maragall n’és la visita expressa que, quatre anys després de la mort del poeta (l’any 1915), dispensen la família Paradera la vídua de Maragall, Clara Noble, i quatre dels seus fills”. (1)

Pavello Pati.jpeg

Vista de l’inici del Carrer de Sant Pelegri des de la cruïlla del Pati durant una competició ciclista. Anys 1920. A la dreta la cantonada del pavelló enderrocat amb el rètol “Herreria Eroles y Capdevila”. (Fotografia Família Palou-Català).

Com ja hem comentat en anterior escrits, el segón pavelló fou parcialment enderrocat l’any 1945 per fer una obertura que fes més accesible la carretera N-2 en direcció cap a Barcelona. La fotografia que reproduïm mostra com era la cantonada de l’edifici del segón pavelló al costat del carrer Sant Pelegrí cap als anys 1920.

Jaume Ramon Solé

Publicat a la Nova Tàrrega del dia 21 de setembre del 2018.

 

  1. Joaquim Capdevila i Capdevila ““Tàrrega (1898-1923) societat, política i imaginari”. Biblioteca Abat Oliba 284. Publicacions de l’Abadia de Montserrat 2008. Pàg. 625)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s