El pati de Tàrrega, història d’un espai urbà. La polèmica per la Creu del Pati. (7)

     La història del nostre Pati no podia continuar sense parlar de la polèmica haguda als anys 1950, sobre la ubicació de la restaurada creu medieval gòtica.

     “La Creu del Pati” fou treballada per l’escultor del gòtic, en Pere Joan, l’any 1430 i es va situar fora murs, a la sortida del portal de Falcó o del Carme on hi havia el que s’anomenava el Pati del Carme. Allí, es trobava envoltada de bancs i pedrissos, i era l’indret de trobada dels vilatans, fins que el dia de Sant Pere de l’any 1869, una forta ventada la va fer caure i es va esmicolar.

Nueva Tarrega 1954 .jpg

Escrit del Sr. Ramon Novell i Andreu a la “Nueva Tàrrega” del 4 de desembre del 1954, on defensa l’emplaçament de la Creu del Pati a la Plaça del Carme.

     

     Les restes de la Creu es van conservar al cementiri fins que el rector Sr. Cases, el metge Doctor Rius i el farmacèutic Sr. Llobet  es van conjurar per restaurar-la. Com no podia ser d’altra manera, a partir del record visual de la creu, van encomanar al Sr. Viladot Fernàndez que la dibuixés per tal de reconstruir-la. Per desgràcia, quan el Sr. Viladot es va posar a reconstruir-la, aquest es va morir i la restauració quedà aturada.

     Amb els anys, les restes de la Creu van anar a parar en dipòsit al Museu Morera de Lleida. Ja el 1928 el Sr. Duran i Sanpere escrivia a la publicació “Tàrrega” dient: “En la Creu del Pati és la valor artística, la bellesa plàstica, la valentia de l’escarpa el que es fa admirar. EI nus amb les imatges de sants i de santes en composició plena d’originalitat, amb els rostres tocats d’una expressió graciosa i amb una gran diversitat d’actituds nobilíssimes. És una de les obres més fines que hagi pogut produir, durant la primera meitat del segle XV, la nostra escultura en pedra”.

Foto 1 Pati Creu.jpg

El peu de la Creu del Pati al centre del passeig, en el on s’havia de posar inicialment. Any 1950.

     

     Acabada la guerra les gestions del el Sr. Agustí Duran i Sanpere i el Sr. Ramon Novell i Andreu, fan que les restes tornin a Tàrrega, per tal que la creu sigui restaurada i situada en el seu emplaçament original. L’Ajuntament acorda encarregar a l’escultor Carlos Anadon la restauració/reconstrucció de la “Creu del Pati”, a partir del dibuix del Sr. Viladot, i dels consells del Sr. Duran i Sanpere. Al novembre del 1954 la Creu ja està acabada i embalada a Tàrrega.

     Al mig del Pati s’hi ha construït la base i el pedestal de la creu, però la polèmica fa dies que corre i tothom té una opinió diferent d’on ha d’anar la creu. Només al Pati es proposa de posar-la al davant del Carme, a la placeta de l’Om, al davant de cal Flaquer, a la placeta del Llebrer. Fora del Pati es proposa el pati de l’Hospital, la Placeta de les Carnisseries, el racó de l’arcada del campanar, al mig de la plaça…..

       Per la banda dels qui opten pel seu emplaçament original al Pati hi predomina la opinió experta d’en Ramon Novell i Andreu.

      De la part dels qui opinen  que la Creu ha d’anar a la Plaça Major hi ha en Ramon Robinat i Cases i com ell altres ciutadans i experts que opinen que la Creu del Pati ha d’anar en un indret més noble i recollit.

     La cosa s’escalfa quan des de la “Nueva Tàrrega”, es qualifica de “tonteria” el situar la Creu fora del Pati, però la sang no arribà al riu. El novembre del 1954 en Ramon Novell fa un darrer esforç per defensar la seva tesi i escriu un contundent article sobre l’emplaçament la Creu al Pati. Finalment però, i al cap d’un any de tenir-la embalada al magatzem municipal, l’11 de setembre del 1955 s’inaugura la reconstruïda Creu del Pati, com a “Cruz de los Caídos” a la Plaça Major, a l’indret on hi havia hagut l’antiga font que actualment es troba a la Plaça de Lluís Millet també anomenada de les Carnisseries.

 

Jaume Ramon i Solé.

 

Publicat a la Nova Tàrrega del dia 8 de juny de 2018

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s