Tàrrega l’espai físic. Reconeixement militar del Ferrocarril. 1870. (5)

 

Tarrega1870.jpg

El plànol que reproduïm aquesta setmana porta com a títol “Reconocimiento Militar del Ferro-carril de Zaragoza a Barcelona verificado por el capitán del Cuerpo de E.M. del Ejto. Dn. Carlos Espinosa de los Monteros y Sagaseta y el Capitán Grad.º Teniente del mismo Cuerpo Dn. Juan Perez del Pulgar y O’Lawlor. AÑO DE 1870.”.

 Consulta del plànol en línia.

El document té el seu interès, perquè al 1870 ja feia més de deu anys de la construcció del ferrocarril, però encara en faltaven quatre per la rubinada de Santa Tecla del 1874. En aquells moments, Tàrrega era una Vila que hauria d’esperar fins l’any 1884 per ser designada oficialment com a ciutat.

El plànol dibuixa la carretera real ben definida en el traçat de finals del segle XVIII. Hom veu clarament com discorria per l’actual Avinguda de Catalunya, a les afores de la vila i que el raval del Carme s’havia consolidat a banda i banda d’aquesta via des del Pati en amunt. L’espai entre la vila i l’estació de tren, era un extens descampat sense pràcticament cap edificació, la qual cosa ens confirma que la Tàrrega del 1870, encara es trobava resclosa dins el perímetre de les seves muralles medievals.

Els camins de Granyena, de Verdú i de Preixana estan ben definits, (excepte l’errada dels 12 km. de distància a Verdú), així com la carretera en direcció a Agramunt, que al plànol de l’any 1820 encara no existia. La carretera cap a Montblanc, que data de l’any 1854, pateix una distorsió en el plànol del seu traçat inicial, que després es corregeix.

Altres elements curiosos d’aquest plànol son, que confirma l’extensió i grandària del convent de Sant Agustí, no dibuixa el cementiri que data del 1841, i tampoc dibuixa (probablement es va construir posteriorment) , l’estació de tren d’Anglesola.

Jaume Ramon Solé.

Publicat a la Nova Tàrrega del 24 de Març del 2017-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s