Un dietari inèdit de la Guerra Civil a Tàrrega, d’en Josep Flaquer i Capdevila, ( i 5 )

La ofensiva franquista sobre Catalunya arriba a Tàrrega el 15 de gener del 1939, la superioritat aèria i artillera de les tropes feixistes, ben aprovisionades per Hitler i Mussolini provoquen, malgrat una ferotge resistència, que les divisions republicanes reculin fins la frontera en poques setmanes. Amb la caiguda de Catalunya la resta de fronts s’enfonsen i l’1 d’abril del 1939 s’acaba la guerra amb la víctoria del bàndol rebel. En Josep Flaquer descriu la reacció de la població per la finalització de la guerra i per la recuperació del culte religiós.

Foto 1 Caídos1940.jpg

          Portada i contraportada del llibret d’homenatge als “Caídos”.         Tàrrega, 1 de desembre del 1940. (Arxiu Comarcal de l’Urgell).

En el dietari no s’esmenta la confirmació de la mort dels dos germans religiosos d’en Josep Flaquer a Lleida i a Terrassa durant l’any 1936. El dietari es fa ressò dels llargs trens de presoners que passen per Tàrrega, i d’una execució. En Josep Flaquer moria el 4 d’agost del 1939 als 78 anys d’edat. La seva crònica ens ha permès viure i sentir la seva visió quotidiana de la guerra des de la pròpia intimitat d’un gran targarí.

Foto2 Angel Oliveras.jpg

Saluda del Director de l’Escola d’Arts i Oficis Àngel Oliveras i Guart, al Sr. Josep Flaquer. Febrer del 1934.

1939

Gener

 1. Així que avança lo dia se senten unes detonacions molt fortes que fan suposar la voladura dels ponts. De les 8 i mitja a les 10, son tirades una porció de bombes de gros calibre que fan molt mal i continuen tirant de menos calibre hasta les 12 que pareix bombardejar Sant Eloi continuen los disparos i a la 1 i mitja los vigíes avisen la vista d’avions. Antes però ometia de dir que es volà el Raval del Carme, lo del Prat de la Riba, i la crema de varis edificis particulars com la de Pijuan al carrer del Carme, Secanell a l’Av. de Catalunya, Pereña a la plaça Major. A les 13 h. Un darrer toc de campana anunciava la vinguda de gent facciosa i així fou en gran número sortint tota la població a rebre’ls i des de tal moment quedà presa o liberada la ciutat.
 2. Arribada de noves tropes, la població respira nous aires veient-se reflectida l’alegria.
 3. Dia de Sant Anton es celebrada missa de campanya. 30 mesos que no se havia celebrat, presenciant-la a més de la tropa bastant de públic reflectant-se l’alegria en tots los semblants. S’inicia lo canvi de bitllets, ja ahir pernoctaren dos batallons a Cervera que havien pres. Gran moviment de tropes en direcció Est.
 4. Lo dia antes a les 3 del dematí explotà una gran detonació volant lo Castell del Remei.
 5. A causa de complir-se 8 dies de l’alliberació dels Rojos i ser diumenge la població desitja de tornar a l’estat religiós, se comença per celebrar-se missa de 7 a 9 del matí en l’església de la Mercè on hagué gran concurrència de fidels amb abundància de comunions del poble i també de soldats.

A les 11 missa solemne en la plaça Mjor, on se congregà tota la població ansiosa de presenciar altra volta l’estat religiós publicament, en la qual lo sacerdot celebrant enaltí l’estat religiós que lo públic escoltà molt atent , finida la qual hi hagué desfile gran per la població presidit per la música. També avui comença altra vegada los enterraments religiosos.

 1. Entrada de les tropes franquistes en Barcelona.

Febrer

 1. Ocupació de les tropes franquistes de tota la frontera espanyola – francesa del Pirineu.

11 i 12. Retorn de tropes del front en direcció a València i trens de presoners.

 1. Continu pas de tropes en direcció al front de Teruel i molts italians.

Març

 1. En la Parròquia han començat totes les funcions de dia i d’ordinari.
 2. Negrín i altres secuaces seus abandonen el Govern i Espanya i los substitueix Besteiro i altres.
 3. La “Soli” publica una notícia referent a un tal Puiggené còmplice de l’assassinat de Mossen ….. que ha sigut executat.

27 de març Ruptura del front andalús i entrada en Madrid .

29 de març. A migdia se notificà com està acabada la guerra per rendició general.

1 d’Abril. Rendició de València, final de la guerra.

05-segre1

Posició de les divisions republicanes al novembre del 1938.Front del Segre: Informació detallada de la situació i del efectius de les tropes republicanes, per part de la “intel·ligència” de l’exèrcit italià.”C.T.V. Ufficio `I´ Situazione forze rosse della Catalogna” . Novembre 1938. Fons Monés de la guerra civil.

Jaume Ramon Solé.

Amb un agraïment molt especial a la família de na Marta Gómez Flaquer.

Publicat a la “Nova Tàrrega” del 16 de desembre de 2016.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s