Un dietari inèdit de la Guerra Civil a Tàrrega, de Josep Flaquer i Capdevila (4)

Entrem en el període final de la guerra. Som a l’abril del 1938. L’aviació alemanya de Hitler i l’aviació italiana de Mussolini, bombardegen amb duresa les ciutats republicanes i Tàrrega n’és una d’elles.

El front és troba al Pedrís, vora Bellcaire d’Urgell, i tant Balaguer com la ciutat de Lleida son en mans dels feixistes. Tàrrega serà, durant nou mesos, una ciutat gran propera a la línia del  front i patirà intensament les conseqüències d’aquesta situació. La propaganda franquista arriba a la població, així com les proclames del General Franco. Les tropes republicanes son anomenats “los rojos” i també els “lleials”, i les tropes feixistes són anomenades “nacionals” en comptes de “rebels”.

Seguim amb els extractes del dietari d’en Josep Flaquer:

sdr

Bomba d’aviació alemanya de 250 kg. llençada el dia 5 d’abril del 1938 sobre Tàrrega per avions Junkers 87-A anomenats “Stuka” de l’alemany “Sturzkampfflugzeug”. Es va clavar al subsòl dels horts de sota el carrer Vilanova i no va esclatar. Es va trobar intacta l’any 1984 al construïr l’aparcament de l’estació d’autobusos de Tàrrega. (Museu particular Miquel Aresté-Tàrrega).

  1. ABRIL

5. Los feixistes ocupen Balaguer, i a les 6 i 1/2 de la tarde passa un avió feixista que deixà 4 bombes a les immediacions del Molí de la Font i la Fàbrica d’Alcools Trepad, que no explotaren.

24. Molt moviment de tropa, ida i volta del Est a l’Oest, a tres quarts de 12 passen avions facciosos. La banda del Campesino fa un passacarrer animant al públic.

MAIG

1. Arriba un tren de tropa de la lleva del 1941 que es dirigeix cap a l’est. A la tarda varis camions de tropa de Bellmunt en direcció a Tarragona de descans.

10. Lo General Franco fa públic que en tot lo territori conquistat, los amos despojats se tornin a incautà de les terres junt amb les collites actuals que hi hagi pendentes de recolecció , mediant si cap una petita recompensa. Pocs dies abans feu sapigué com tenien a la vora de 120.000 presoners i que a tals els donava un rantxo igual que a la tropa.

12. Fou reposada la campana Bou per senyalà les hores i alarma en cas de no haver corrent elèctrica.

18. Moviment de tropes en direcció a Tremp, procedents del baix Segre.

19,20 i 21. Continua el moviment d’artilleria, material i amb la Columna Internacional, les cabanes i closes plens de tropes.

foto1 -cementri

“Funeral of Lieutenent William Digges”. “Abraham Lincoln Brigade”. Cementiri de Tàrrega Maig del 1938. (Tamiment Library, NYU, 15 IB Photo Collection, Photo #11_1141). Brigades Internacionals.

22. Ha començat l’ofensiva al sector de Camarasa. En lo sector de Tremp per la nit de dit dia, en atac nocturn los rojos lograren fer a l’enemic 700 presoners.

28. Passen vint avions procedents del camp d’Anglesola en direcció a l’est.

30. Per dos vegades toc d’alarma a les 3 i a les 5 de la tarda, a la primera los avions facciosos deixen caure 4 bombes, 3 exploten i l’altra no prop de la era del Farran.

JUNY

2. Després del fracàs de la ofensiva traslladen les tropes de descans cap al migdia.

10. Los facciosos entren en Castelló i Vila-real. Minen los ponts de Vilagrassa i del Regué. D’aquí traslladen les tropes al sector de Seròs.

26. Lo Govern fa pública la tolerància religiosa en els fronts.

JULIOL

25. Les tropes lleials han posat uns ponts sobre l’Ebre passant lo riu i fent 500 presoners i recollint banstant material de guerra. Los facciosos destruïren los ponts amb l’aviació.

Son empresonats i traslladats a Solsona, Salvadó Gili i la Vda. Macià, i també lo R. Sala.

31. Havent renovat lo cens hasta la edat de 55 anys per fer refugis, l’Ajuntament acordà que en lo successiu l’assitència serà de un jornal per setmana o sian 8 hores, i que lo incompliment serà multat amb 20 ptes. de pena.

AGOST

15.16.17. Intensitat de foc dia i nit en lo sector de Balaguer i Vilanova.

Foto 2 Anglesola

Anglesola, camp d’aviació de Farrugats. 1938. Avió republicà de fabricació soviètica anomenat Polikàrpov I-15 “Чайка” (Txaika, ‘Gavina’).

21. S’ha detingut a molts familiars dels emboscats.

SETEMBRE

10. Des de la presentació de la dimissió de l’Alcaldia Davant, hasta la data han passat per la mateixa M. Gabernet (Chato) , J. Sasplugas i M. Puigfel , actualment Sasplugas.

OCTUBRE

5. A les 7 i mitja del matí los vigies anuncien la vista d’avions facciosos, que després de donar voltes per aquí han bombardejat Altet matant les mules al Trilla i ell quedà ferit greument.

30. Bombardeig amb gran intensitat ocasionant 11 morts i 21 ferits i alguns edificis destruïts: Casa Argelich, Molí del Cantirer, maquinària Santa Clara i altres deteriorats, havent-t’hi altres quatre bombardejos anteriors. El 5 d’abril 22 morts i molts ferits i edificis destruïts: clos Tarroja, closos Tomàs de l’Aigua, Isidre Torreta i altres. Més tard vora de la Font i cal Canonge i més tard detras de l’hort vora el clos del Joanàngel i lo dia 5 d’octubre a la Canaleta que morí J. Port (anomenat) Millo.

DESEMBRE

21 i 22. Cada dia bombardeig a la població ocasionant 10 víctimes i destruit moltes cases del carrer Sant Roc, Urgell, Major, de la Font, Segle XX, Carme i Plaça Albers.

26. Bombardeig de la població causant destrucció d’edificis a l’Avinguda Catalunya, tot Burgués, final del carrer Urgell i les cases de Morana

29. Alarma entre 3 i 4 sentint-se 2 explosions. A les 5 altre vegada alarma amb 2 explosions. Lo dia anterior hagué dos combats aeris, l’un entre la fàbrica Cantí i Tronabous. 27, 28 i 29 Grans combats al Segre.

31. Trist final d’any. A primera hora del matí una escuadrilla d’avions bombardeja amb molta intensitat destruint la Plaça de Sant Antoni i vàries cases del Carrer la Font, ahon s’hi havien refugiat vàries persones que quedaren enfonsades a Casa Sanou i al carrer de les Sitges. A les 11 repetiren l’agressió causant moltes destrosses al carrer Agoders causant 15 víctimes.

 

1939

GENER

4. Al dematí entre 9 i 10 fou amb tanta fúria la intensitat del bombardeig que les bombes tirades foren més de 100 havent-n’hi de tots calibres i quasi totes als volts de la població. Sols als horts en caigueren 13 causant molts danys materials i ignorant-se si hagué víctimes.

5. A última hora de la tarda semblava que hi havia combats arreu puig se sentia com los avions metrallaven i entre ells 3 o 4 explosions molt fortes.

DSC_0127

Ametralladora lleugera Rusa “Degtyarev”. (Museu particular Miquel Aresté-Tàrrega).

 

6. A mig matí se veié agredida la població com la tarda anterior. De resultes del mal , moltes famílies viuen fora de la població al camp en cabanes.

8. Lo dia 7 a tarde és agredida la població causant danys en la plaça a cases Bergadà, Martí, i Robinat , carrer Major , cal Perelló i altres.

9. Inquietud en la població principiant-se lo saqueig i robo. Los dies 7 a la tarda i 8 al dematí hi hagué desbandada a les immediacions de Montblanc i fins aquí vingueren dispersos. Les nits del 7, 8 i 9 hi hagué molt moviment de tropes en diverses direccions. Batudes les forces lleials a la vora de Bellpuig, puig arriben alguns soldats desbandats ací.

10. Intenses canonades a la vora del canal i molta intensitat de 2 a 4 de la tarda. Aquí segueix lo saqueig als pisos i magatzems.

13. Toma d’Agramunt. Passen tropes que venen del camp cap a Guissona o Cervera.

14. Moviment d’avions durant lo dia. A la matinada molt moviment de gent hasta ben tard, de tant en quant algunes detonacions.

 

El dia 15 de gener del 1939, Tàrrega caigué en mas de les tropes feixistes. En el proper escrit, la crònica de Josep Flaquer sobre aquest dia: en que “quedà presa o lliberada la ciutat”.

 

Jaume Ramon Solé.

Publicat a la “Nova Tàrrega” del dia 18 de novembre del 2016.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s