Un dietari inèdit de la Guerra Civil a Tàrrega, de Josep Flaquer i Capdevila (3)

En aquesta “Crònica ordinària local i notícies”, d’en Josep Flaquer recollirem avui algunes de les notícies que destaquen per la seva relació amb la nostra ciutat o comarca fins data del primer bombardeig feixista de Tàrrega a l’abril del 1938.

Les referències al pas d’avions i de tropes cap al front i a l’inrevés és constant, així com l’arribada de refugiats de Madrid i de l’Aragó. També esmenta les confiscacions de propietats, els preus dels queviures, els registres, les detencions i les víctimes dels primers mesos de la guerra.

No deixa de ser irònic el comentari sobre la destrucció de les campanes, i com poques setmanes després es van haver de reprendre els tocs horaris amb ferros i timbres.

El dietari també ens permet saber la data de la darrera estada del President Companys a Tàrrega del 17 de juliol del 1937.

Foto2Dietari3.jpg

Portada de la Crònica Targarina del 16 d’octubre del 1937 dedicada al President Companys.

1936- Agost

10 i 26. Presa (detenció) de particulars.

Setembre

 1. Se comença lo repartiment de terres incautades. Continuen los registres de cases i pisos.
 2. “Alarde” de víctimes. Prenen lo Sr. Salvadó.
 3. Passen varis camions i autocars de gent en direcció W (oest). Diuen als mitgers que no donessin res als amos.

Octubre

 1. Per celebrar la commemoració del 6 d’octubre del 1934 canvien els noms a alguns carrers. (El carrer del Carme passa a ser “6 d’octubre” i el raval del Carme “19 de Juliol”).

Novembre

 1.  Xoc d’un autocar de milicians en direcció W. amb un turisme ocupat per 4 individus de Verdú enfront la fàbrica de J. Trepat. De resultes del xoc se incendià i moriren los 4 individus carbonitzats per no poder-los auxiliar.
 2. L’Alcaldia mana entregar totes les imatges i objectes piadosos amb sancions. Continua l’atac a Madrid, allí és assassinat Durruti.
 3. Son arribats de Madrid una colònia de vells, dones i quitxalla, son repartits entre los pobles comarcans i aquí son instal-lats en lo Convent de les Monges de la Vetlla una trentena.

Desembre

 1. Se ordena per l’Alcaldia que qui tingui pisos per llogar serà denunciat.
 2. És pres a Figueres Mossèn Puig i se’l trasllada a Barcelona i se diu si és mort allí en Pepe Prats.

Poc temps d’haver-se incorporat lo comitè i socialitzat les pastisseries i haver-les obligat a vendre lo pa en un sol despatx, veieren que lo negoci no anava com se desitjava, augmentaren lo preu en cinc cèntims.

 1. Son derribades les campanes de l’església del Carme i fetes trossos.
 2. Continuen les incautacions de queviures degut a les circumstàncies actuals comencen a escassejar alguns gèneres, de bacallà ja no n’hi havia, i si de tant en quant n’hi havia se pagava a 1’40 ptes. la lliura , patates a 0’40 , hi havia cigrons a 2’50 , mongetes a 2 i molts altres queviures no n’hi havia com tossino.

També a l’objecte de socialitzar los artistes, pintors i paletes, en aquestos los fou rebaixat lo preu de 12’50 a 10 ptes. I amb la prohibició de fer res sens antes tenir permís dels controls o comitès.

També al començar-se lo moviment se requisaren tots los autos de particulars i los camions d’empreses, arruïnant a aquests empresaris amb les intervencions dels comitès socialitzats. També foren requisats tots los aparells de ràdio a l’objecte de privar saber notícies de les operacions dels fronts que no fossin les donades pel Govern.

 1. Trenquen les campanes de la parròquia
 2. Se treballa per la constitució d’un Sindicat Agrari per la qüestió de les olives, havent-se acordat pagar les olives a 18 ptes. la rova i percebre a l’entrega lo 75% o sia 13’50 Ptes.

 

1937-Gener.

 1. Se restableix l’horari (tocs) suspès des del dia que es trencaren les campanes, es fa amb timbres o ferros que fan poc soroll. Passen 140 presos que els traslladen a Figueres.
 2. En vista del temor d’un atac dels facciosos, la Junta de Defensa Local ordenà que les llums del enllumenat públic fossin pintats de verd junt amb altres disposicions.

Juliol

 1. Lo president de la Generalitat visita lo front d’Aragó i de regres fa nit aquí essent visitat per l’alcaldia i els comitès.

Agost

 1. Son empresonats tres veïns per suposats còmplices en alguna deserció. Des de mitjans del mes passat son perseguits certs elements de la Fai.
 2. Vaga en los agricultors amb motiu de voler incautar el blat a un preu poc remunerat al 70%.

Novembre

 1. Constituït lo nou Ajuntament, Alcalde Vives.
 2. Havent-se rebaixat la ració del pa, avui sols se’n dona 15 cèntims, i fins algú se queda sense. A l’endemà se restablí lo corrent de 300 grams per persona.
 3. Clausurada la Cooperativa , antes Pijuan. Retirada la tropa de Verdú en direcció al front.

 

1938- Gener 20. Ací no hi hagué pa. 10 cèntims per persona.

Març

 1. Intendència se incauta de la farinera Nova Balcells i de tres forns per coure pa.
 2. Gran moviment d’autos i camions en direcció a Lleida. Se diu que la aviació ha arribat fins a Mollerussa metrallant una caravana de reclutes. Han arribat molts refugiats d’Aragó.

Abril 1. Los facciosos han bombardejat los camps d’aviació de Bellpuig i d’Anglesola. A última hora del dia se diu que los facciosos dominen Lleida, encara que los lleials han portat allí moltes tropes vingudes del S. Com també han ocupat Gandesa i Barbastre.

Abril

 1. A tres quarts d’11 del matí trimotors junt amb caces donaren senyals de bombardeig per medi de tres dispars de metralladora i un de bomba, i luego continuaren altres dispars i incendiaren un polvorí i alguns vagons carregats de material a l’Estació del Ferrocarril i altres dispars destruïren l’estació de gasolina  de J. Bonjoch, algunes cases del carrer del Mor i algun que altre edifici causant morts i ferits. 

Jaume Ramon Solé.

Publicat a la Nova Tàrrega del 21 d’octubre del 2016

 

Foto1 Dietari3.jpg

Albarà de la Boteria de cal Flaquer. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s