La Tàrrega de fa cent anys (7) . La confiscació de l’Ateneu 1937.

La sort va fer que casualment, navegant per la web l’Arxiu Nacional de Catalunya, em trobés amb un document inèdit i fins ara desconegut, que és un excel·lent testimoni de l’alterada quotidianitat de Tàrrega durant la revolució i la guerra civil del 1936-1939.

ANC1 (1).jpg

El document, que avui reproduïm, és una carta de justificació, datada al juny del 1937, que s’adreça a la Comissió de Responsabilitats de la Generalitat de Catalunya i on Esquerra Republicana explica el perquè va ocupar i confiscar, l’immoble i les instal·lacions de l’Ateneu de Tàrrega a l’inici de la guerra.

ANC2 (1).jpg

El document que reproduïm íntegrament, dona molta informació que cal llegir atentament i entre línies. La contenció i la prudència dominen el to l’escrit, quan es parla “d’ocupació temporal” i de “satisfer les despeses totals de l’immoble”. Tanmateix també es posa l’accent en aquells aspectes ideològics, que en aquest període posterior als Fets de Maig del 1937, podien causar simpaties entre els responsables polítics de la Comissió o com l’afirmació que a l’Ateneu s’hi reunien tots els facciosos de la ciutat.

MoreuMiralles01.jpg

Francesc Moreu Balcells amb la seva filla
Font: Arxiu familiar de Maria Moreu Súria.

 

Sabem que l’afirmació de l’Ateneu com a cau de facciosos no és del tot certa, ja que en el Consell Central de l’entitat a l’inici de la guerra hi trobem targarins vinculats amb els partits més liberals del Front d’Esquerres com N’Antoni Pomés, l’Isidre Solé, en Marian Solé o el mateix director de la Crònica Targarina en Josep Prenafeta.

A la carta, adreçada al President de la Comissió de Responsabilitats de la Generalitat de Catalunya, es diu:

“Que a conseqüència de la Revolució esclatada per la provocació de la sublevació militar-feixista, aquesta Entitat va tindre d’incautar-se provisionalment i ocupar la finca núm. 1 de la Plassa Macià d’aquesta Ciutat, (composta de Sala-cafè i d’espectacles, casa i patis), propietat de la SOCIETAT “ATENEU” de Tàrrega, local on se reunien tots els elements facciosos de la localitat, d’innegable concomitància amb el moviment subversiu, com ho demostra a bastament el fet d’ésser fugitius i absents els principals tenedors de Cèdules de l’esmentat immoble”.

També s’indica que “cal seguir ocupant l’immoble de referencia per a desenvolupar la tasca social antifeixista que exigeixen les actuals circumstàncies per al triomf de la classe proletària”.

I finalment sol·liciten que: “Els hi sigui legalitzada l’ocupació temporal i en tot cas l’incautació de la referida finca”.

La carta datada a Tàrrega el 28 de juny del 1937, està signada pel President i el Secretari d’Unió Republicana Casal d’Esquerra Republicana de Catalunya de Tàrrega, els senyors Francesc Moreu i Balcells i  Enric Clua i Maluquer, respectivament. Ambdues personalitats van ser regidors de l’Ajuntament de Tàrrega durant la República, i empresonats pels Fets d’Octubre del 1934. Durant la guerra van continuar amb la seva tasca de regidors, fins que finals de l’any 1938 es desplacen a Barcelona, i inicien un exili interior fins que son represaliats pels tribunals franquistes.

Cguerra018.jpg

Acta del Consell de Guerra feixista contra n’Enric Clua Maluquer, Regidor de l’Ajuntament i Secretari d’ERC a Tàrrega.

Cguerra019.jpg

En el seu cas, com en els de molts altres casos de represaliats, i fins i tot d’afusellats pel franquisme, la participació en els Fets d’Octubre del 1934 fou determinant en la seva detenció i condemna en consell de guerra.

Jaume Ramon Solé.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s