Una resposta en el temps, el Sr. Joan Tous i la teula de la “Teuleria Antigua”.

L’anterior escrit sobre la “Teuleria Antigua” de cal Teto de Tàrrega, l’acabava d’aquesta manera:

Probablement, en alguna teulada targarina encara hi descansa alguna teula amb la marca de l’escut de Tàrrega, si algú en té notícia s’agrairia molt poder-la documentar.”

Tanmateix la teula en qüestió ja l’havia trobada la família Colomines a la teulada de casa seva al carrer Carnicer, a la part que dona al carrer Aurora l’any 1980, i l’enyorat Mestre Joan Tous i Sanabra, l’havia documentat en un article a la Nova Tàrrega publicat el dia 30 de maig del 1980.

dav

Escrit del Mestre Joan Tous i Sanabra a la Nova Tàrrega del 30 de maig del 1980.

En aquest escrit el Sr. Joan Tous manifestava la seva sorpresa per la troballa i es feia moltes preguntes: “caldrà indagar de quina època és, quina seria la seva procedència, com feu cap a aquell lloc, qui podria ser el seu autor, si el gofrat hi és original o bé existia una encunyació i en aquest cas saber si se’n sap d’altres existències”.

Trenta-sis anys després la fortuna ens ha permès respondre a la pregunta plantejada pel Sr. Joan Tous: la teula va ser feta al mateix Raval del Carme on va ser trobada i el motlle per estampar-hi l’escut de Tàrrega és el que utilitzava la “Teuleria Antigua” de cal Teto.

Tanmateix el tema a resoldre avui és el d’un altre motlle també provinent de la “Teuleria Antigua”, amb el dibuix d’una església, que segons la tradició oral familiar de Cal Teto, correspon a una reproducció de l’antiga església parroquial de Santa Maria de l’Alba abans del seu enrunament l’any 1672. El dibuix però desperta moltes incògnites, ja que ni l’estil arquitectònic, ni la tipologia de l’edifici encaixen amb que hauria haver estat l’antiga església gòtica de Tàrrega.

dav

Reproducció sobre argila d’un motlle de la “Teuleria Antigua” de cal Teto.

Tampoc sabem si aquest motlle, que servia per marcar algun tipus de peça d’argila, també s’utilitzava per a marcar algun tipus de teula o alguna altra peça.

dibuixmotlleteula

Més preguntes per a noves respostes en el futur.

Jaume Ramon Solé.

Publicat a la “Nova Tàrrega” del 12 de maig del 2016.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s