Una matrícula de Tàrrega del 1907.

 

Matrícula d'automòbil de principis del segle XX.

Matrícula d’automòbil de Tàrrega de principis del segle XX.

 

Fa poc vaig trobar-me amb una antiga matrícula d’automòbil de Tàrrega, de principis del segle XX.

Es tracta d’una peça estranya i curiosa, perqué molta gent desconeix que  les primeres matricules d’automòbils a l’estat espanyol, van ser municipals, i que van ho van ser  fins  l’any 1907.  En aquell any, el Govern de Madrid  les va anul.lar per  decret, per tal d’unificar-les  i començar a ser provincials i de competència de l’Estat. Més tard l’any 2000, sota l’etapa recentralitzadora dels dos governs Aznar, es van tornar a unificar per deixar de ser provincials, i començar a ser estatals amb numeració única, tal com les coneixem avui.

Durant molt de temps, les matricules municipals de carros, ciclomotors i bicicletes,  van seguir sent municipals i van circular fins els anys 1970.  

Aquesta matrícula d’automòbil destaca per l’acurat disseny i l’estil elegant de caire modernista de la seva composició. L’automòbil va ser un fenomen extraordinari i mític, als principis del segle XX. El seu impacte social i econòmic a la societat del 1900 fou impressionant, i com molt bé relata Alessandro Baricco a la seva novel·la “Questa storia”, l’automòbil va ser la metàfora de la humanitat del segle XX,  amb tots els seus components mítics de velocitat,  mecànica i  modernitat.

M’agrada imaginar com haguessin evolucionat les matricules dels automòbils, si avui cada municipi continués amb el seu disseny i format.

Certament, els efectes de les mentalitats unificadores i uniformistes,  son sempre devastadors per la identitat, la creativitat i la originalitat.

Jaume Ramon Solé.

Publicat a Londari d’Octubre del 2013.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s