Companys a Tàrrega: 24 de juliol del 1936

Matí del dia 24 de juliol del 1936. Extracte del parlament del President Lluís Companys en aturar-se a Tàrrega per descansar, camí de Lleida:

“Al mateix temps d’una guerra civil, estem vivint uns moments transcendentals per a la transformació de la nostra terra. S’han acabat els privilegis de classes i d’ara en endavant és la classe productora la que ha de fer prevaldre els seus drets.

 Crònica Targarina.jpg

“Cura, molta cura amb els elements incontrolats, amb els aprofitadors de la guerra i de la revolució. Per aquests no hi ha d’haver consideració ni misericòrdia. Són els que deshonren el moviment digne del nostre proletariat”. (Crònica Targarina. Núm. 778).

Tarda del dia 24 de juliol del 1936. Extracte del parlament del president Companys a l’Hotel España després de dinar:

“Al front tots els heroismes i a la rereguarda la disciplina, l’ordre, l’aptitud del conjunt i la disposició al sacrifici. Tothom ha de treure de dintre d’ell el que tingui de millor; el més pur”.

“Lluitem per uns ideals als quals servim amb tots els impulsos de la nostra vida. Què val la vida?. D’ací uns quinquennis ningú dels que som ací no existirà. la vida sense ideals no val res. El que valen son els ideals i el rastre que deixen. El que val és deixar el nostre nom escrit en la ment de les generacions futures. Els covards, en morir, moren per sempre més”.

Aquestes darreres paraules pronunciades aquella tarda a Tàrrega, van ser premonitòries d’un tràgic destí.

Lluis Companys, Ventura Gassol, i altres persaonalitat a l'Hotel Espanya de Tàrrega el 24 de juliol del 1936

Lluis Companys, Ventura Gassol, i altres personalitats a l’Hotel Espanya de Tàrrega el 24 de juliol del 1936

Gràcies a la difusió d’una fotografia documentada i digitalitzada per l’Arxiu Nacional de Catalunya, hem pogut reconstruir un fragment de la nostra història local. La fotografia, que reproduïm, prové del Fons Josep Maria Sagarra i Plana, fotògraf de la Generalitat republicana, la qual juntament amb 24.000 negatius i 1.400 positius, constitueix un fons fotogràfic, imprescindible per conèixer la nostra història contemporània.

La fotografia va ser feta el dia 24 de juliol del 1936. Feia sis dies de l’inici de la guerra civil, i el President de la Generalitat en Lluís Companys, acompanyat del Conseller de Cultura en Ventura Gassol fan una ràpida visita a la ciutat de Lleida. En el trajecte , tant d’anada com de tornada, fan parada a l’Hotel España de Tàrrega. Acompanyen el President, el cap dels Mossos d’Esquadra i varis diputats.

A la fotografia veiem asseguts d’esquerra dreta el Diputat i Secretari General d’Esquerra Republicana Joan Teuler, l’Alcalde “interí” de Tàrrega per ERC, Josep Devant , el President de la Generalitat, Lluis Companys i Jover, i el Conseller de Cultura, Ventura Gassol. De la resta de persones de la fotografia, només n’hem pogut identificar a dos: el qui fou el darrer alcalde republicà de Tàrrega, 1938-1939, pel PSUC, en Joan Sasplugas i Arques, (la quarta persona a peu dret començant per l’esquerra), i el mestre Lluís Plassa i Estruch del Modern Liceu , que fou regidor de cultura i ensenyament per la UGT durant el període de la guerra, (la sisena persona començant per l’esquerra, situada sobre mateix del diputat Teuler).

La fotografia té un significatiu interès a nivell local. Fins ara no coneixíem cap fotografia del President Companys a Tàrrega. Sabíem de la seva intensa relació amb la nostra ciutat, per raons de parentiu, i amb l’hotel España, com a lloc de pas i de descans, dels seus habituals trajectes de Barcelona al Tarròs. Tampoc disposàvem fins ara, de cap fotografia on aparegués l’alcalde Josep Devant i Miralles, que ho fou durant tota la guerra civil, des del maig del 1936 fins a l’abril del 1938.

La data del 24 de juliol també és significativa. Només feia sis dies de la rebel·lió contra la república per part del General Franco, i de la derrota dels militars feixistes a tot Catalunya. La victòria dels milicians tingué un preu: les armes provinents de l’exèrcit, de persones privades i de les armeries d’arreu de Catalunya, va passar a mans de les milícies i dels comitès locals antifeixistes del Front Popular.

Comapnys1

Comapnys2

Com denuncia el President Companys en el seu parlament a Tàrrega, la violència contra polítics i industrials de dretes i religiosos, s’escapa del control de les autoritats. A Tàrrega encara no havia succeït res, gràcies als esforços de l’alcalde Josep Devant i del sindicalista agrari de la Unió de Rabassaires Francesc Mateu.

Tanmateix, el mateix diumenge dia 26 de juliol arriben a Tàrrega milicians i incontrolats fortament armats. Ningú els pot controlar, ni ningú gosa enfrontar-s’hi. La desmobilització de les forces de seguretat, ha deixat a les autoritats locals i nacionals republicanes sense cap poder efectiu.

S’inicia un període de tràgiques conseqüències que seran objecte d’un proper article.

Jaume Ramon Solé.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s