Una joia medieval: La Creu del pati.

 

La Creu del Pati, una de les principals joies del nostre patrimoni, s’ha restaurat, i ja s’exposa definitivament a la nova sala permanent del Museu de Tàrrega, “Tragèdia al call – Tàrrega 1348”.

Creu2

La creu és obra de l’escultor Pere Joan i fou feta durant la dècada del 1430. La seva ubicació original era a la sortida del portal de Cervera, al Pati. Per aquest motiu sempre se l’ha coneguda pel nom popular de la “Creu del Pati”, perquè aquest va ser durant segles la seva ubicació original. El 2 de març del 1862, una forta ventada l’enderrocà i les restes de la creu van ser conservades.

La creu restaurada, que fins ara podiem veure a la Plaça Major, tenia una part original el nus, i una part superior, la creu, que és una rèplica feta als anys 1950 per l’escultor Carles Anadón. La reconstrucció de la creu a la Plaça Major, va ser inaugurada l’11 de setembre del 1955, com a “Monumento a los Caidos”. Les restes de la creu original han estat fins fa poc, al vestíbul del Palau dels Marquesos de Floresta.

Creu3

El nus de la creu, és la part que ens ha arribat més ben conservada, i s’aixeca damunt una columna octogonal, la qual és envoltada per vuit figures que descansen sobre una base, la qual és ornamentada en la seva part inferior per quatre escuts.

Les figures, ben proporcionades, mantenen uns posats naturals, van vestides amb elegància i irradien bellesa i harmonia. Els cabells arrissats, així com els detalls de la vestimenta, son una perfecta obra d’orfebreria feta en pedra. Els rostres femenins d’ulls ametllats, mostren confiança i serenor , així com els enigmàtics somriures, plens de gràcia i de misteri.

DSC_0278

Pel que fa a la iconografia del nus de la creu, cal destacar la figura principal de Sant Miquel que travessa amb una llança un dimoni/monstre que jeu als seus peus. En la seva vertical, davall seu hi apareix l’escut d’una serra i al seu damunt el Crist crucificat. Les set figures restants, les quatre masculines podrien correspondre al quatre evangelistes. Sant Mateu es troba a la vertical de la Verge Maria, i al davall seu l’escut de tres creus de roba, els altres serien Sant Lluc amb l’escut del llop, Sant Joan i amb molts dubtes Sant Marc o bé Sant Pau, que tindrien davall seu l’escut amb una casa. De les tres figures femenines, en podem identificar dues, Santa Llúcia i Santa Bàrbara, la tercera és difícil d’endevinar.

La restauració ha estat obra d’en Adriano Casagrande i na Inés Banegas, que amb la seva professionalitat han deixat la nostra Creu del Pati, neta i polida, per tal que hom pugui gaudir del privilegi de contemplar, amb tota la seva bellesa, una obra que mai ha deixat indiferent a ningú.

Jaume Ramon Solé.

Publicat a Londarí. Gener del 2014.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s